Kävin äsken omalla kampuksellani nimeltään Somosaguas. Somosaguas on vähän kauempana kaupungin keskustasta, noin 15min bussimatkan päässä Moncloan asemalta. Universidad Complutense de Madridin yliopisto siis jakautunut useampii kampusalueisiin. Espanjan kurssi on ollut ihan tuossa pääkampuksella eli Ciudad de Universitarialla, kun taas kaikki yhteiskuntatieteellisen ja economían kurssit ovat Somosaguaksella.
Kampus oli karsea! Onneksi olin siihen varautunut, enkä pahemmin säikähtänyt. Harmaita betonitaloja, punaisia tiilirakennuksia, kuollutta nurmikkoa, graffiteilla täytettyjä hylätyn näköisiä rakennelmia, metalliverkkoaitoja... Jos oikein muistan, ainakin meidän rakennus on toiminut aikaisemmin vankilana! Vankilalta tai hyvin neuvostoliittolaistelta se ainakin näytti....Noh, se on mitä on ja mitä sitä suotta murehtimaan :) Edelleen tosin varmistui fiilis, että otan vain muutaman kiinnostavan kurssin alkuviikolle. Enemmän aikaa aijon käyttää Espanjassa ja lähimaissa matkustelemiseen sitten kun Jerekin tulee. Täällä on siis sellainen systeemi, että kurssit ovat joko alku- tai loppuviikon kursseja tarkoittaen sitä, että voit vaikka valita kaikki kurssisi alkuviikon kursseista, jolloin loppuviikko jää vapaaksi. Kuulostaa erittäin hyvältä!
Espanjassa ihmiset tuntuvat olevan yleisesti "poliittisempia" kuin Suomessa. Poliittisuudella tarkoitan tässä yhteydessä tietynlaista aatteellisuutta, yhteiskunnallisista asioista keskustelua ja mielipiteiden määrää. Keskustelut menevät usein syvemmälle yhteiskuntaan ja sen rakenteisiin. Tämän sanon vertailusta pois sulkien espanjalaiset ja suomalaiset valtio-opin opiskelijat ja puhun muiden alojen ihmisistä. Se antaa helpomman vertailupohjan.
Luulisin, että poliittisuuden määrän eroon vaikuttaa etenkin yhteiskunnallinen ja taloudellinen tilanne. Talouskriisi on purrut Espanjaa huomattavasti pahemmin kuin Suomea. Espanjan työttömyysprosentti on tällä hetkellä reilu 20% (vertaa suomen n 7.5%) ja taloudellinen tilanne epävakaa. Kreikan tasosta ei kuitenkaan onneksi tarvitse vielä puhua. Suuria eroja verrattuna Suomeen on myös Baskimaan tilanteessa, pakolaisten määrässä, itsehallintoalueissa... Ihmisiä tuntuu kiinnostavan kuka tekee päätöksiä ja minkälaisia. Suomessa on mieleistäni havaittavissa politiikkaan ja päätöksentekoon turtumista. Ihmisiä ei joko jaksa kiinnostaa poliittiset teemat, he ajattelevat että asiat etenevät kätevästi omalla painollaan tai kokevat vaikutusmahdollisuutensa (mielestäni virheellisesti) pieniksi. Samaa ajatustyylia on nähtävissä myös esimerkiksi Ruotsissa. Onkin erittäin huolestuttavaa, että perussuomalaistet ja ruotsidemokraatit ovat saaneet lisää kannattajia. Aivan kuin nämä ihmiset eivät näkisi vikaa omassa itsessään vaan haluaisivat ulkoistaa ongelmansa muiden syyksi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhla9oECOeRA2rZUAgEIh6Q3TSAcG0OKMys0ciiOiALDazUX-fSanO9pdZ67Ka9tqLDAoMq2BBajqn5yICK-C0pbZnJrRC51LRh2iF2V_dTkn-vum5_4DsayFJj6Cgpz_vAXz9OKM7V8Cs/s200/huelga.general.jpg)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti